Omtzigt, een psychopaat

Geschreven door Denise van Kempen

Pieter Omtzigt. Binnen zijn partij wordt hij ook wel omschreven als ‘psychopaat, zieke man, teringhond, eikel, gestoord en labiel’. Dat het CDA-Kamerlid niet bij iedereen even geliefd was is al gebleken uit de eerder gelekte notitie van de kabinetsformatie met de tekst ‘Positie Omtzigt, functie elders’, maar dat ook zijn partijleden van hem af wilden was tot voor kort niet zó duidelijk. 

Gepasseerd, genegeerd en gekleineerd 
In de memo die op donderdagavond 10 juni 2021 werd gelekt aan De Limburger, schrijft Omtzigt in 76 pagina’s dat hij in het CDA werd gepasseerd, genegeerd en gekleineerd. Eén van de onderwerpen die hij bespreekt in het memo is de manier waarop de lijststrekkersverkiezingen van de partij zijn verlopen. Omtzigt is tijdens de lijsttrekkersverkiezing van zijn partij namelijk fors tegengewerkt. Toen hij verloor van huidig demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid), werd Omtzigt beloofd dat hij het lijsttrekkerschap zou overnemen als De Jonge onverhoopt moest terugtreden. Die belofte werd gebroken.

De lijsttrekkersverkiezing 
Op 15 juli 2020 verloor Omtzigt de lijsttrekkersverkiezingen van Hugo de Jonge. Toen die zich terugtrok, werd niet Omtzigt, maar Wopke Hoekstra lijsttrekker. Omtzigt was, zo blijkt uit de notitie, door partijvoorzitter Rutger Ploum beloofd dat hij Hugo de Jonge mocht opvolgen als die wegviel. Toen De Jonge vervolgens onder druk van partijgenoten opstapte werd Wopke Hoekstra gevraagd lijsttrekker te worden. Omtzigt werd gepasseerd.

Wanneer er echter nader naar de situatie wordt gekeken, wordt duidelijk dat het allemaal niet zo zwart-wit is als dat Omtzigt in zijn notitie doet blijken. Hoekstra was namelijk vóór de lijsttrekkersverkiezing de gedroomde leider binnen de partij. Niemand zou het tegen hem hebben opgenomen. Hij weigerde echter het aanbod van partijleiderschap. Zo zei hij: ‘Ik vind dat ik uiteindelijk meer een bestuurder ben dan een beroepspoliticus’. Doordat hij het aanbod afsloeg kwam het alsnog tot de interne machtsstrijd die het CDA zo graag wilde voorkomen. Uiteindelijk won Hugo de Jonge nipt met 50,7% van de stemmen van Pieter Omtzigt tijdens een chaotische lijsttrekkersverkiezing.

Er was nog enige twijfel over de uitkomst van deze verkiezing doordat naar buiten kwam dat zes stemmers na het stemmen een bevestigingsmail kregen met de verkeerde naam. Na onderzoek door het CGI bleek gelukkig dat deze stemmen wel goed waren doorgekomen en er alleen iets mis was gegaan met de bevestigingsmails. Eén van de zes stemmers die claimde de verkeerde bevestigingsmail te hebben ontvangen, was de vrouw van Omtzigt. De onderzoeksresultaten tonen aan dat de vrouw van Omtzigt op Hugo de Jonge heeft gestemd.

Toen De Jonge dan ook onverhoopt moest terugtreden, wilde de CDA-top graag Hoekstra als vervanger en werd daarom een beroep gedaan op Hoekstra voor het lijsttrekkerschap. Dit keer antwoordde hij instemmend.

Waarom de CDA-top Omtzigt niet zag zitten als vervangende lijsttrekker, vindt zijn oorzaak in het beeld dat de CDA-top heeft van het Kamerlid: eigenwijs en veeleisend. Ervaring met leidinggeven heeft hij evenmin en hij heeft soms de neiging om zichzelf over de kop te werken. Daarnaast hebben veel bestuurlijk ingestelde CDA’ers niks op met zijn oppositionele aanpak. Dit is dan ook de reden dat Omtzigt al vaker is gepasseerd door de CDA-top.

Omtzigt opgestapt 
De 76 pagina’s tellende nota, geschreven door Omtzigt, was een vertrouwelijk document, bestemd  voor de commissie-Spies. Die commissie doet onderzoek naar de interne lijsttrekkersverkiezing binnen het CDA, wat op 5 juli naar buiten wordt gebracht. Wie het document gelekt heeft is niet duidelijk. Als gevolg van de gelekte memo is Omtzigt zaterdag 12 juni opgestapt als CDA-Kamerlid.
 
Splitsing binnen het CDA tot gevolg?
Of de vernietigende memo van Omtzigt tot een splitsing gaat lijden, is niet te zeggen. Omtzigt is populair binnen zijn partij, maar of veel leden hem blijven steunen als hij een andere weg gaat is de vraag. Maar zover is het nog lang niet. Veel zal nu afhangen van het oordeel van de commissie-Spies dat wordt verwacht op 5 juli.

Video
Delen

Uw naam

E-mail

Naam ontvanger

E-mail adres ontvanger

Uw bericht

Verstuur

Share

E-mail

Facebook

LinkedIn

Contact

Verstuur

Aanmelden

Verstuur