Even een koffietje afrekenen.
Even een broodje afrekenen.
Even een euroknaller afrekenen.
Even is hét woord bij het nieuwe contactloos betalen. Het is snel én makkelijk. Veel grote banken in Nederland, maar ook in andere Europese landen, participeren in deze hightech ontwikkeling. Rabobank bijvoorbeeld, biedt tegenwoordig drie manieren aan om contactloos te betalen. De mogelijkheden zijn als volgt. Er kan contactloos betaald worden met een Rabo Wallet, een app op de mobiele telefoon en met de Rabo Wereldpas en met een creditcard van Master Card. Een groot aantal personen heeft van hun bank de nieuwe ‘contactloze’ bankpas al ontvangen. Deze onderscheidt zich van de vorige met een zogenaamde NFC-chip (Near Field Communication). Op zowel de bankpassen als op de betaalautomaten is de mogelijkheid om contactloos te betalen makkelijk te herkennen aan het contactloos-logo.
Het concept van contactloos betalen is niet nieuw in Nederland. Tussen 2005 en 2011 voerden vrijwel alle vervoerders in Nederland een al wat bekendere contactloze betalingswijze in, namelijk de OV-Chipkaart. De Ov-kaart bevat eenzelfde NFC-chip als de contactloze bankpas. In het Besluit personenvervoer 2000 spreekt men van een elektronisch vervoersbewijs. De definitie luidt volgens artikel 1: een vervoersbewijs waarmee de reiziger zich na elektronische registratie toegang kan verschaffen tot het openbaar vervoer. De Ov-kaart is dus netjes in de Nederlandse wet geregeld. Op de contactloze bankpas echter zijn internationale standaarden en regels van toepassing, door een overstap in 2012 op internationale merken van betaalautomaten. Er is wel een vereniging genaamd Betaalvereniging Nederland, die samen met de Nederlandse banken toezicht houdt op de beveiliging van betaalautomaten. Waar dit soort nieuwe ontwikkelingen ontstaan, reizen ook vragen. Hoe veilig is contactloos betalen eigenlijk en wat gebeurt er als de bankpas gestolen wordt?
Contactloos betalen is mogelijk voor bedragen onder de 25 euro. Bij een hoger bedrag moet met pincode worden afgerekend. Er geldt in Nederland een maximaal betaalbedrag van 50 euro voor contactloze betalingen. Als dit bedrag is bereikt, moet eenmalig de pincode worden ingevoerd. Vanaf dan begint de telling van het bedrag van het totaal aantal contactloze betalingen weer opnieuw. Mocht de bankpas of telefoon gestolen worden, kan een vervreemder dus in het totaal voor maximaal 50 euro contactloos betalen. Het onaantrekkelijke voor de hedendaagse crimineel is het feit dat met contactloos betalen geen geld kan worden opgenomen, men kan er alleen wat mee kopen. Daarnaast zijn deze aankooptransacties traceerbaar, waardoor de vervreemder binnen de kortste keren (voor hem ongewenst) bezoek zal krijgen.
De Consumentenbond heeft op haar site enkele tips gezet om veilig contactloos te betalen. Ten eerste kan bij het besluit om geen gebruik te willen maken van contactloos betalen, het worden uitgeschakeld. Ten tweede kan de NFC-chip geblokkeerd worden door middel van metaal, om te voorkomen dat je per ongeluk met je pas te dicht bij een betaalautomaat komt en zodoende iets onbedoeld betaalt. Denk hierbij aan een portemonnee of een speciaal hoesje. Ten derde is het altijd verstandig om bij het pinnen als je wél een pincode moet intoetsen, je hand waarmee je de pincode intoetst, af te schermen met de andere hand. Ten slotte is er een mogelijkheid om de dag limiet (voor Rabobank-klanten de weeklimiet) van je betaalpas te verlagen naar een zo laag mogelijk bedrag.
Mocht men zich kunnen identificeren met de conservatieven onder ons, het is bij bijna alle banken mogelijk om de functie contactloos te betalen uit te zetten. De enige bank die zich hier in onderscheidt is ABN Amro, waarbij het uitzetten van contactloos betalen niet mogelijk is.