Jos Brech

Wat is er nu precies gebeurt 20 jaar geleden?

Jos B.
In de nacht van 10 augustus 1998, 20 jaar geleden, verdween de 11-jarige Nicky verstappen. Het jongetje was met een groep dorpsgenootjes op kamp in de Brunssummerheide. Hij had ’s nachts zijn tent verlaten, maar was niet meer teruggekomen. Een dag later werd zijn levenloze lichaam gevonden op ongeveer 1200 meter afstand van het kamp. In de loop der jaren hebben veel verdachten de revue gepasseerd, geen enkel onderzoek leverde echter iets op.
In januari dit jaar werd er een grootschalig DNA-verwantschapsonderzoek uitgevoerd in de hoop de dader van de moord op Nicky te achterhalen. Het onderzoek bleek succesvol, er werd namelijk een match gevonden met het DNA van de 55-jarige Jos B. Jos B zelf had in Januari geweigerd DNA af te staan, maar was na de vondst van het lichaam in 1998 wel gezien als “toevallige passant” op de Heide.

In 2011 bleek hij zelfs tweemaal te zijn gehoord als getuige, maar niks kon hem verbinden met de moord op Nicky Verstappen. Na de doorbraak in het DNA-onderzoek werd er een zoektocht gestart naar de 55-jarige verdachte. Op 26 Augustus werd Jos B. aangetroffen in een dorp in Spanje, nadat een Nederlandse toerist in Spanje de autoriteiten had ingelicht. Jos B. had op het moment van zijn arrestatie in Spanje een rugzak bij zich met benodigdheden om een lange tijd te kunnen overleven in de bossen. Vermoed wordt dat Jos B. deze bij zich droeg voor het geval dat hij de aandacht van de plaatselijke politie had getrokken, en de bossen in moest vluchten.
Jos B. was ervaren in bushcraften en beheerste daarom over technieken om voor een lange tijd in de natuur te kunnen overleven. Een kennis van de verdachte meldde al eerder dat Jos B. over de kennis en ervaring zou beschikken om voor de rest van zijn leven in de bossen te kunnen overleven. Jos B. is overgebracht naar Nederland en verblijft nu in een Nederlandse gevangenis.

Geschreven door Maud

Video
Delen

Uw naam

E-mail

Naam ontvanger

E-mail adres ontvanger

Uw bericht

Verstuur

Share

E-mail

Facebook

LinkedIn

Contact

Verstuur

Aanmelden

Verstuur