Lokale

Advocatenkantoren

Maastricht

Penn Bakker Advocaten

Lees verder

Tripels Advocaten

Lees verder

Van Wyck Advocaten

Lees verder

Afgestudeerd, en nu? Naar Amsterdam, Den Haag, Rotterdam of “gewoon” Maastricht? In de zuidelijkste stad van Nederland bevinden zich ongeveer 30 advocatenkantoren. In deze katern stellen drie advocatenkantoren uit hartje Maastricht zich voor aan de Maastrichtse rechtenstudenten: Penn Bakker Advocaten, Tripels Advocaten en Wyck Advocaten. Zij vertelden over het kantoor, een normale werkdag, stagemogelijkheden, meest interessante zaken en tot slot gaven zij de Maastrichtse rechtenstudent enkele tips mee voor hun toekomstige carrière.

Penn Bakker Advocaten

Advocaten:
Mr. David Penn (gestudeerd in Leiden)
Mr. Iddo Bakker (Gestudeerd in Nijmegen)

Vestigingen:
Maastricht
Den Haag

Rechtsgebieden:
verbintenissenrecht,
strafrecht,
personen- en familierecht
bestuursrecht.

In oktober 2014 fuseerden de zelfstandige advocatenkantoren van Penn en Bakker. Sinds dit jaar heeft het kantoor een bezoekadres in Den Haag, om de cliënten in het westen tegemoet te komen.

Een normale werkdag

“Er bestaat geen doorsnee werkdag”, zegt David Penn overtuigd. “Er zijn dagen dat je van 9.00 uur ’s ochtends tot 18.00 uur aan het werken bent, maar ieder moment kan de telefoon gaan, bijvoorbeeld als er een cliënt is aangehouden of als er met spoed een proceshandeling moet worden verricht. Dan kunnen de werktijden er ineens heel anders uit komen te zien”. Ze zijn ook vaak onderweg naar rechtbanken in het hele land. “Het werk als advocaat is eigenlijk nooit af, omdat er altijd nog wel ergens een komma verplaatst kan worden, maar het spelen met taal  is ook één van de charmes van het beroep”, zegt Iddo Bakker.

 

Stagemogelijkheden

Ja, er is op dit kantoor momenteel een stageplek beschikbaar voor een juridisch talent.

 

Een interessante zaak

In een zedenzaak, die werd behandeld door Penn, waren filmbeelden van groepsseks die op zitting bekeken moesten worden, om te beoordelen of cliënt op de beelden kon worden herkend. Rechters, advocaten en de OvJ zaten serieus en kritisch naar de beelden te kijken nadat het publiek en de pers de zaal hadden moeten verlaten. Dit zorgde voor een vreemde, surrealistische situatie. De hele setting van die zaak is hem bijgebleven. De cliënt is overigens vrijgesproken omdat hij niet op de beelden kon worden herkend en daarmee het belastende bewijs ontbrak.

Iddo Bakker heeft eens een zaak behandeld waarin vier dochters met elkaar ruzieden over de zorg voor hun dementerende moeder. Deze familievete was zeldzaam intens. In totaal zijn er wel vijftien procedures gevoerd in twee jaar tijd. O.a. moesten een zus  een geheime verblijfplaats van moeder bekend maken en moest een advocate die zich in het geschil had gemengd, de toegang tot de moeder worden ontzegd. Dergelijke procedures zijn zeer uitzonderlijk, maar waren nodig in het belang van de gezondheid van de dementerende moeder.

Penn Bakker: “Als student moet je er op een bepaalde manier uitspringen, maakt niet uit hoe. Dit kan door bv bestuurswerk, hoge cijfers of een tweede studie. Ga als student na het afstuderen niet meteen de advocatuur in, maar zorg voor bijscholing (griffier, studie in het buitenland), zodat je nog beter kan uitleggen waarom de keuze op de advocatuur is gevallen. Levenservaring is belangrijker dan leeftijd.”.

Tripels Advocaten

Advocaten: Mr. G.J.J.A. van Zeijl, eigenaar van het advocatenkantoor, waarin totaal zeven advocaten werkzaam zijn. Mr. Van Zeijl is in 1993 aan de toenmalige Rijksuniversiteit Limburg – nu de Universiteit Maastricht – afgestudeerd.

Rechtsgebieden: Vooral de klassieke rechtsgebieden: verbintenissenrecht, onder meer huurrecht, arbeidsrecht, ondernemingsrecht, personen-en familierecht, strafrecht en bestuursrecht.

Oprichting: Het kantoor bestaat volgend jaar (280) 150 jaar en werd opgericht door Prof. Gustave Tripels. Hij was bekend omdat hij, onder meer, de Code Pénal bewerkt heeft tot het Nederlands Wetboek van Strafrecht. Tripels betreft van oudshe een familiekantoor en is diep geworteld in de Maastrichtse samenleving.

Een normale werkdag

Tussen 8.30 uur en 9.30 uur druppelen doorgaans de advocaten binnen en ergens tussen 18.30 en 19.00 uur vertrekken de meesten weer naar huis. Het is niet ongebruikelijk dat er ‘s avonds en in het weekend wordt gewerkt. Een negen tot vijf mentaliteit past niet bij de advocatuur. Er wordt van advocaten verwacht dat zijn cliënten acquireren en uiteraard de nodige declarabele uren maken. Nadeel van een advocatenkantoor in Maastricht betreft dat de stad geen groot achterland kent, zoals in ‘s- Hertogenbosch of Utrecht, dat wil zeggen waar het Nederlands recht van toepassing is. Een voordeel van een vestiging in Maastricht is dat het buitenland, met name België en Duitsland nabij is en dat er relatief veel grensoverschrijdende internationaal rechtelijke aspecten zijn. Er is veel contact met buitenlandse cliënten en advocaten.

Stagemogelijkheden

De deur van Tripels Advocaten staat in principe altijd open voor studenten, die studeren aan de Universiteit Maastricht. Het is belangrijk dat studenten affiniteit hebben met de advocatuur. Voordeel van een stage bij Tripels Advocaten is dat de mogelijkheid bestaat om met verschillende rechtsgebieden in contact te komen. Studenten vergezellen advocaten mee naar zittingen, zijn aanwezig bij cliënt-gesprekken, verrichten uitzoekopdrachten en mogen soms concept-processtukken maken. Er wordt gestreefd naar het geven van feedback aan de student, zodat het geen eenzijdig verhaal betreft.

Een interessante zaak

“De interessante zaken verschillen van juridisch interessant tot problemen van cliënten die ons aan het hart liggen waarbij grote belangen op het spel staan”, aldus mr. Van Zeijl. Een zaak die hij nooit zal vergeten betreft de zaak van een vriend betreffende een erfdienstbaarheid. De zaak was complex, juridisch interessant, terwijl er voor de bevriende cliënt grote privébelangen op het spel stonden. Er dreigde dat alle bewoners van het naburige appartementencomplex vrij doorgang tot aan de cliënt in eigendom toebehorende fraaie stadstuin zou dienen te worden verleend. Gelukkig, is het niet zover gekomen en besliste de rechtbank in het voordeel van de cliënt.

Trips Advocaten: “De deur van Tripels Advocaten staat in principe altijd open voor studenten, die studeren aan de Universiteit Maastricht”

Wyck Advocaten

Advocaten: Dr.mr. L.E.M. Hendriks, afgestudeerd in Nijmegen, in samenwerking met drie andere advocaten.

Rechtsgebieden: Strafrecht (handhavings-zaken), ondernemingsrecht, burgerlijk recht (verzekeringszaken) en bestuursrecht.

Oprichting: Bestond al toen meneer Hendriks erbij kwam. Er was eerst een andere locatie. Het kantoor bestaat circa 20 jaar.

Een normale werkdag

In de strafpraktijk weet een advocaat nooit wat er gaat gebeuren, een normale werkdag is er niet. Meneer Hendriks had bijvoorbeeld op een maandag een zitting in Alkmaar om 13.30 uur, moest daarvoor 6 uur in de trein en had onderweg nog ergens een afspraak. Af en toe zijn er wel werkdagen van 9.00  tot 17.00 uur, maar het ligt aan hoe het uitkomt. Hij probeert zo min mogelijk in het weekend te doen, maar soms gaat het niet anders. Laatst lukte dat bijvoorbeeld niet: de woensdag erop was een zitting in een grote zaak.

Stagemogelijkheden

Wyck Advocaten ontvangt graag stagiaires. Het is voor studenten belangrijk om te zien dat het om de ‘echie’ gaat. Studenten moeten er tijd en zin voor maken, want er hangt meestal voor de cliënten veel vanaf. Het werk gaat gepaard met grote verantwoordelijkheden. De stagewerkzaamheden betreffen met name het bijwonen van gesprekken, dossiers inzien en zittingen bijwonen. Soms wordt gevraagd aan stagiaires om zelf dingen uit te zoeken of te kiezen wat hij/zij wilt aanvoeren. De slimme dingen aanvoeren is een kwestie van ervaring. Een advocate werkzaam binnen het kantoor was een voormalige stagiaire, het klikte goed van beide kanten.

Een interessante zaak

Vooral milieustrafzaken en economische strafzaken vindt meneer Hendriks erg leuk om te doen. Wat hem het meeste bij blijft zijn zaken waarbij mensen om het leven zijn gekomen. “Die weet ik allemaal nog”, zegt meneer Hendriks. Mensen roepen dat het een crimineel is, maar er is natuurlijk meer aan de hand dan alleen dat. “Iedereen is in staat om iemand anders om het leven te brengen als de omstandigheden daarna zijn, ook in koele bloede”, aldus Hendriks.

Wyck Advocaten: “Ga stage lopen om te kijken hoe het er in de praktijk aan toe gaat. Dingen zijn wezenlijk anders dan je hebt geleerd. Het echte leren begint pas als je gaat werken, zeker in de advocatuur. Daarnaast is algemene ontwikkeling belangrijk: lees de krant en weet wat er gebeurt op straat.”

Geschreven door Loes Visser

Video
Delen

Uw naam

E-mail

Naam ontvanger

E-mail adres ontvanger

Uw bericht

Verstuur

Share

E-mail

Facebook

LinkedIn

Contact

Verstuur

Aanmelden

Verstuur