Geschiedenis van Maastricht

Maastricht mag zich naast Nijmegen vol trots  één van de twee oudste steden van Nederland noemen. Het is ontstaan als een Romeinse nederzetting, maar uitgegroeid tot een van de mooiste, alsniet dè mooiste stad van Nederland. Door de jaren heen heeft Maastricht als stad vele functies gekend.

Maastricht staat bekent om de mooie, oude gebouwen. Toch was dit bijna heel anders geweest. In de jaren ’60 trokken veel bewoners van Maastricht naar de buitenwijken. De burgemeester wilde een groot deel van de binnenstad slopen om daarna een groot aantal moderne gebouwen neer te zetten. Dat dit niet gebeurt is hebben we te danken aan actiegroepen. Deze wisten uiteindelijk te overtuigen dat de oude gebouwen te waardevol waren. De mooie oude gebouwen en kerken hebben we mede te danken aan het feit dat Maastricht in de middeleeuwen een religieuze toeristenplaats was. De hele samenleving waaronder ook de economie waren hierop gericht. De vele kerken herinneren ons nog aan deze tijd. Ook het Dinghuis dat in de middeleeuwen diende als gerechtsgebouw  is nog een aandenken uit de Middeleeuwse tijd.

Hierna werd Maastricht een van de belangrijkste vesting- en garnizoenssteden van Noordwest Europa. De forten en de stadsmuren herinneren ons nog steeds aan deze tijd. De Helpoort  is het oudste nog bestaande aandenken. De hele economie was gericht op de aanwezigheid van het garnizoen. De eeuwen daarna werd Maastricht een industriestad. Tot de komst van de universiteit in 1976, dit zorgde ervoor dat Maastricht omsloeg tot een kennisstad.

Na het verdrag van Maastricht, waarin de Europese eenheidsmunt werd ingevoerd, kwam Maastricht officieel als stad op de kaart te staan. Sindsdien is en blijft Maastricht een geliefde stad binnen de EU. Tegenwoordig laat Maastricht zich op nieuwe manieren zien, dit doen ze met grootse internationale evenementen als  de TEFAF, het grootste toonaangevende kunst- en antiekbeurs, maar ook met bekende nationale evenementen als het Preuvenemint. Kortom Maastricht blijft verbazen. Niet voor niks ook dat Maastricht zich ook dit jaar weer presenteerde als waardige tegenstander van Rotterdam in de strijd om het songfestival.

Geschreven door Britney Marcellis

Video
Delen

Uw naam

E-mail

Naam ontvanger

E-mail adres ontvanger

Uw bericht

Verstuur

Share

E-mail

Facebook

LinkedIn

Contact

Verstuur

Aanmelden

Verstuur