Kennis komt steeds dichterbij…

Geschreven door Lotte Roelofs

Wat is de overeenkomst tussen een kneuzing en een erfdienstbaarheid? In een tijdperk waar men met vijf uur googelen evenveel ‘denkt’ te weten als iemand die 5 jaar gestudeerd heeft, moet er iets te veranderen. Zo ook in de beroepsopleiding advocatuur. 

Herziening beroepsopleiding advocatuur[1]
Vanaf 2021 zal de beroepsopleiding advocatuur een iets andere vorm aannemen. De opleiding wordt herzien. Bij aanmelding dient er anno 2021 een basistest gemaakt te worden. Deze test heeft als doel om na te gaan of er over een voldoende en actueel juridisch-inhoudelijk kennisniveau beschikt. Wees gerust, deze test heeft enkel een diagnostisch karakter. Ook in de herziene beroepsopleiding advocatuur is er geen sprake van selectie.

Er gaat meer aandacht besteed worden aan de ethiek en vaardigheden. Dit zie je terug in zowel de hoofd- als leerpraktijken. Waar naast de juridisch-inhoudelijke stof ook vakken als schriftelijke en digitale vaardigheden, het procederen en presenteren, communicatie en onderhandelen en het opstellen van contracten aan bod komen. Volgens de herziene opleiding geschiedt beoordeling meer op een opbouwende kritische, op ontwikkeling gerichte houding. De “persoonlijke” ontwikkeling komt meer centraal te staan. De wijzigingen in het kort:

Was[2]
2 jaar en 3 maanden
€14.780 excl. BTW
6 centrale toetsen
Major – minor

Wordt[3]
2 jaar
€11.434 excl. BTW en kosten basistest
3 toetsmomenten
Hoofdpraktijk – leerpraktijk
NIEUW: ondernemerschap

Wil je je als advocaat onderscheiden dan kan dat niet meer alleen op feitelijke kennis. Je zult je ook moeten onderscheiden in hoe je deze kennis overbrengt en hoe je een relatie tussen advocaat en cliënt, advocaat en rechter etc. eruit laat zien.  Zoals Seneca ook zei “een deel van morele kwaliteit berust op scholing, een deel op oefening: je moet leren en je moet door te handelen waarmaken wat je geleerd hebt”.[4] Zorg ervoor dat je de kennis hebt en leer hoe je deze het best kunt gebruiken. Dat is waar de beroepsopleiding advocatuur zich op zal gaan focussen.

Tip: oefen ook in de praktijk. Doe bijvoorbeeld mee aan een pleitwedstrijd of de Abraham de Pinto-competitie.

 

 

[1] Beroepsopleiding advocatuur, 2021 < https://beroepsopleidingadvocaten.nl/vanaf-2021/de-opleiding > laatst geraadpleegd op 22 oktober 2020.
[2] Beroepsopleiding advocatuur 2013-2020 < https://beroepsopleidingadvocaten.nl/2013-2020/de-opleiding > laatst geraadpleegd op 22 oktober 2020.
[3] Beroepsopleiding advocatuur, 2021 < https://beroepsopleidingadvocaten.nl/vanaf-2021/de-opleiding > laatst geraadpleegd op 22 oktober 2020.
[4] Lucius Annaeus Seneca 1-65, Stoa filosoof in “Brieven aan Lucilius – het effect van leefregels”, Epistel XCIV.

Video
Delen

Uw naam

E-mail

Naam ontvanger

E-mail adres ontvanger

Uw bericht

Verstuur

Share

E-mail

Facebook

LinkedIn

Contact

Verstuur

Aanmelden

Verstuur