Baankans in de juridische sector

 Geschreven door Lea Göring

Binnen de juridische sector wordt vaak snel gedacht aan de togaberoepen. Advocaat, rechter en officier van justitie. Er zijn echter nog veel meer mogelijkheden. Denk bijvoorbeeld aan mediator, belastingadviseur of notaris. Al deze banen kun je ook gaan doen na je opleiding rechten. Maar hoe zit het nu eigenlijk met de baankans binnen de juridische sector? Waar heb je veel kans op een baan en waar wordt het heel lastig om aan een baan te komen? En hoe zit het met lonen? We kunnen er wel heel geheimzinnig over doen, maar uiteindelijk werken we allemaal voor het geld. 

Ten eerste het beroep van belastingadviseur. Als belastingadviseur houd je je vaak met twee dingen bezig.[1] Hij is vooral bezig met compliance, wat wil zeggen dat hij voor de cliënt het dagelijkse contact onderhoudt met de belastingdienst en aangifte doet van de vennootschapsbelasting, inkomstenbelasting en andere veel voorkomende belastingen. Het andere deel is advisering. Hij geeft cliënten advies over hoe ze problemen of andere zaken belastingtechnisch het beste kunnen oplossen. De kans op een baan als belastingadviseur is op dit moment zeer goed. Het gemiddelde salaris van een belastingadviseur ligt tussen de €2000,- en €4500,- bruto per maand.

Een andere richting die je na je opleiding kunt ingaan is die van notaris. Notarissen zijn vaak bezig met het ondertekenen van akten of het helpen van ondernemers met het zoeken naar de juiste bedrijfsvorm. Een notaris verdient gemiddeld tussen de €4045,- en €5090,- bruto per maand. De kans dat je een baan vindt als notaris is zeer hoog.

Maar hoe zit het nu eigenlijk met de baankansen binnen de togaberoepen. Iedereen weet dat de weg om rechter te worden lang is. De baankans voor rechter ligt daarom ook vrij laag. Maar voor al deze beroepen geldt natuurlijk ‘work hard play hard’. Het salaris van een rechter ligt gemiddeld tussen de €2400,- en €7750,- bruto per jaar.

Als advocaat ligt de baankans gemiddeld hoger. Als strafrechtadvocaat ligt de baankans echter weet wat lager. Ook als advocaat moet je onderaan de ladder beginnen en vanuit daar jezelf omhoog werken om te komen waar je wil zijn. Het salaris van een advocaat ligt gemiddeld tussen de €4900,- en €8200,- bruto per maand.

Ook voor officier van justitie is de baankans momenteel erg goed. Als Officier van Justitie vertegenwoordig je het Openbaar Ministerie. Je houdt je bezig met uiteenlopende taken. Je voert bijvoorbeeld gezag over het onderzoek van de politie en leidt dit onderzoek bij zware misdrijven. Ook treed je op als openbaar aanklager in strafrechtzaken en eis je in zulke rechtzaken een bepaalde straf. Je kunt ook dwangmiddelen toepassen zoals fouilleren of het vasthouden van een verdachte op het politiebureau. Als Officier van Justitie bepaal je ook of je een zaak aan de rechter wil voorleggen of niet en moet je ervoor zorgen dat uitspraken van de strafrechter worden uitgevoerd. Het salaris van een OvJ ligt gemiddeld tussen de €4400,- en €6500,- bruto per maand.

Er wordt in dit verband ten slotte nog onderscheid gemaakt tussen OvJ’s van eenvoudigere zaken en OvJ’s met lastige zaken.

 

[1] Sector juridisch, nationaleberoepengids.nl

Video
Delen

Uw naam

E-mail

Naam ontvanger

E-mail adres ontvanger

Uw bericht

Verstuur

Share

E-mail

Facebook

LinkedIn

Contact

Verstuur

Aanmelden

Verstuur