Na de bachelor en master Rechtsgeleerdheid zijn er enorm veel mogelijke paden die door de alumni bewandeld kunnen worden. Zo veel zelfs, dat het soms moeilijk is om daadwerkelijk een keuze te maken. Kies je voor een togaberoep, blijf je doorstuderen of ga je de politiek in? Onderstaande geeft een klein overzicht van welke mogelijkheden er zijn, en wat de vereisten hiervoor zijn.
Togaberoepen
Bij ‘rechten’ wordt door de, om het zo te noemen, simpele medemens direct gedacht dat we allemaal rechters worden. Het is een van de togaberoepen, naast advocatuur en Officier van Justitie. Maar hoe wordt je rechter? Sterker nog, wat moet je doen om ooit een toga aan te mogen? (Oefenrechtbank UM2 niet inbegrepen)
Na je master rechten, is het mogelijk om te beginnen met de beroepsopleiding advocatuur. Deze opleiding duurt drie jaar en volg je intern bij een advocatenbureau. Gedurende deze drie jaar ben je ‘advocaat-stagiaire’, hoewel de buitenwereld het verschil tussen jou en een échte advocaat niet kan zien. Na de drie jaar opleiding ben je officieel advocaat.
De weg naar rechter of Officier van Justitie ligt echter iets gecompliceerder. Een zware sollicitatieprocedure gaat vooraf aan de opleiding: je kan niet zomaar beginnen. Je dient aanbevelingsbrieven en je cv in, gaat op gesprek, legt een psychologische test af, en gaat nog een keer op gesprek. Word je toegelaten, loop je zes jaar opleiding Rechterlijke Ambtenaar in Opleiding. Na vier jaar opleiding kies je de definitieve richting: rechter of OvJ?
Wil je wel de rechtbank in, maar liever gewoon niet te veel zeggen? Dan is griffier wellicht een interessante positie. Voor studenten in het laatste jaar is het al mogelijk om op oproepbasis buitengriffier te worden. Voor afgestudeerde juristen is het mogelijk om een interne opleiding te volgen en een vaste aanstelling bij de rechtbank te krijgen.
Politiek
Kwam je er tijdens je studie achter dat je dol bent op pleiten (lookin’ at you, Oefenrechtbank), maar heb je geen interesse in een togaberoep?
Wellicht is de politiek een interessante richting. Met vakken als staats- en bestuursrecht, strafrecht, internationaal en Europees recht, maar ook Europese Rechtsgeschiedenis en Metajuridica, heb je een enorm brede kennis opgedaan van de inrichting van de staat en de historie van het recht (en politiek). Als je dan nog het geluk hebt dat je goed bent in pleiten en dit leuk vind, dan is het wellicht een idee om al deze kennis te werpen in politieke debatten.
Voor altijd op de uni
Was je studententijd de tijd van je leven? En niet omdat je elke week een ongezonde hoeveelheid goudgele pretcilinders naar binnen kieperde, maar omdat je gewoonweg dol bent op studeren, leren en onderzoeken? Dan is het wellicht een goed plan om op de uni te blijven. Je kunt na het halen van je eerste master verschillende dingen doen:
Nog een master doen. Je kunt je verder specialiseren op een rechtsgebied, of juist een andere master doen om je horizon te verbreden
Promoveren.Je kunt je eigen onderzoek doen, waarbij je begint met een proefschrift en vervolgens les gaat geven, of je doet samen met een hoogleraar onderzoek. Om te kunnen promoveren moet je voldoen aan hoge eisen en moet je door een strenge toelatingsprocedure. Ben je echter gepromoveerd, mag je na “LLM” ook “PhD” achter je naam plakken.
Postgraduate. Geen zin in een hele nieuwe master (dus ook een nieuwe scriptie schrijven? HELP), maar wil je wel nog verder leren? Veel universiteiten bieden postgraduate onderwijs aan. Deze opleidingen richten zich op wetenschappelijk onderzoek. En wees maar niet bang: ook deze opleidingen hebben een erkende titel
Sociaal-juridische sector
Hou je meer van werken met mensen, minder van het kantoorwerk? Dan is wellicht de Sociaal-Juridische dienstverlening een idee. Medewerker bij het Juridisch Loket, sociaal raadsman, maar ook leerplichtambtenaar of gewoon jurist bij een instantie als de gemeente. Door je WO-studie heb je voldoende kennis over verschillende rechtsgebieden, heb je leren omgaan met cliënten (dankjewel Oefenrechtbank) en nog vele andere skills die handig van pas komen in de sociaal juridische dienstverlening.