Carrière na een juridische opleiding

Op dinsdag 15 november jongstleden heeft Ouranos’ jaarlijks terugkerende banenmarkt ‘Lex Mosae’ plaatsgevonden. Op Lex Mosae krijgen studenten de mogelijkheid om op informele wijze in contact komen met mogelijke werkgevers uit de regio. Bachelor- en Master rechtenstudenten hebben tijdens dit evenement de mogelijkheid om zich te oriënteren op de Zuid-Limburgse banenmarkt. Het is van belang als rechtsstudent zoveel mogelijk kennis te vergaren over alle deuren die voor je opengaan na een juridische opleiding. Velen zijn ervan overtuigd dat er uiteindelijk uit twee grote mogelijkheden dient te worden gekozen: het worden van jurist of het beoefenen van een toga beroep. Het voelt vaak alsof dit de enige mogelijkheden zijn, maar dit is zeker niet zo. Ook op de website van de universiteit Maastricht worden enorm veel mogelijkheden benoemd.1 In dit artikel zullen we enkele van deze ruime mogelijkheden op een rijtje zetten.

Na het afronden van de bachelor Rechtsgeleerdheid ben je officieel een jurist en kun je talloze juridische beroepen uitoefenen. De term ‘jurist’ is vrij breed, maar het is kortom een persoon die een juridische bachelor of master opleiding heeft afgerond en werkt binnen het recht. Dit kan iemand zijn die bijvoorbeeld werkt als bedrijfsjurist, juridisch adviseur, notaris, etc.

Zodra je ervoor kiest door te studeren en na je bacheloropleiding Rechtsgeleerdheid een juridische master te volgen, behaal je het civiel effect. Hierdoor zal je in aanmerking komen voor een van de traditionele togaberoepen zoals advocaat, rechter of officier van justitie (OvJ).

Voordat je zelfstandig aan de slag kunt als advocaat dien je een advocaat-stage afronden. Deze stage duurt ongeveer 3 jaar, waar je zult worden begeleid door een ervaren advocaat. Aan het begin van je stage word je beëdigd en word je ingeschreven op het tableau. Vanaf dat moment ben je advocaat, behoor je tot de balie, en maak je onderdeel uit van de beroepsgroep van advocaten. Als advocaat-stagiair ga je dus gelijk aan de slag.

Om officier van justitie te worden volg je de OIO-opleiding (OvJ in Opleiding). 2 Om hieraan te kunnen deelnemen zal je naast het afronden van een juridische master en het behalen van civiel effect nog aan een aantal voorwaarden moeten voldoen. Er dient namelijk sprake te zijn van: een Nederlandse nationaliteit; vloeiende Nederlandse taal beheersing, in woord en geschrift (goede kennis van het Papiaments en Engels strekt tot aanbeveling); aantoonbare affiniteit met het strafrecht en minimaal vijf jaar tot acht jaar relevante juridische werkervaring na afstuderen als jurist, bij voorkeur zowel binnen als buiten de Rechtspraak. 3 Eenmaal aan de voorwaarden voldaan, begin je aan de OIO-opleiding die, afhankelijk van je werkervaring en kennis, anderhalf tot vier jaar zal duren.4 Benoeming tot OvJ kan op zijn vroegst aldus zes jaar na het afstuderen plaatsvinden.

Ook bij het worden van rechter dien je strenge eisen na te komen. Naast wederom de juiste vooropleiding te hebben gehaald inclusief civiel effect, dien je: ook een Nederlandse nationaliteit te hebben; van onberispelijk gedrag te zijn; minimaal twee jaar werkervaring te hebben buiten de rechterlijke organisatie (na je afstuderen) en de selectie bij de Landelijke Selectiecommissie Rechters (LSR) met goed gevolg te hebben afgerond.5

Naast deze algemene beroepen die open staan bij het afronden van een juridische master en het behalen van civiel effect, zijn er ook specifieke carrièremogelijkheden bij bepaalde masteropleidingen. Voor mensen die de master Forensica, Criminologie en Rechtspleging hebben afgerond staan bijvoorbeeld beroepen in opsporingsinstanties, psychiatrische diensten en instellingen ook open.6 Naast het werken als jurist, advocaat of juridisch medewerker werken bijvoorbeeld alumni met de specialisatie Privaatrecht ook als letselschadespecialist, policy officer, expert personenschade, docent, etc.7 Het aanbod per masteropleiding is breed, en wordt op de website van de Universiteit Maastricht overzichtelijk gemaakt om eens een kijkje te nemen naar alle mogelijkheden.

Zoals hierboven wordt vermeld in de voorbeelden, is er voor mensen die liever het recht op een academisch niveau bekijken ook de mogelijkheid om onderwijs te geven. De tutoren die onderwijs geven op de rechtenfaculteit van Maastricht hebben na hun rechtenstudie gekozen voor een carrière in het onderwijs. Mocht dit jou aanspreken is het verstandig om eens met een van de tutoren te spreken over hun loopbaan.

Het recht is van groot belang in onze samenleving en kan overal worden teruggevonden. Er zijn hierdoor uiteraard nog veel meer mogelijkheden dan zijn benoemd in dit artikel. Op veel meer plekken is ruimte voor een jurist waar je in eerste instantie nog niet eens aan had gedacht. Ga eens een keer kijken in een vacaturebank! Er is enkel een beetje creativiteit vereist.

1 ‘Jouw toekomst | Rechtsgeleerdheid’, maastrichtuniversity.nl
2 Informatiebrochure – selectieprocedure en opleidingsprogramma officier van justitie, p.4.
3 Informatiebrochure – selectieprocedure en opleidingsprogramma officier van justitie, p.4.
4 ‘Officier van justitie in opleiding (Oio)’, ssr.nl
5 ‘Rechter of raadsheer worden? Wat ga je doen en wat zijn de eisen?’, werkenbijderechtspraak.nl
6 ‘Jouw toekomst | Forensica, Criminologie en Rechtspleging’, maastrichtuniversity.nl
7 ‘Jouw toekomst | Privaatrecht’, maastrichtuniversity.nl

Geschreven door: Benaissa Oualkadi

Video
Delen

Uw naam

E-mail

Naam ontvanger

E-mail adres ontvanger

Uw bericht

Verstuur

Share

E-mail

Facebook

LinkedIn

Contact

Verstuur

Aanmelden

Verstuur